Kuinka soveltaa ja ottaa käyttöön NATO:n laadunvarmistusvaatimukset osana yrityksen nykyistä laatujärjestelmää

NATO:n laadunvarmistusvaatimuksia on Suomessa monessa yrityksessä sovellettu jo viime vuosituhannella. Suomen Puolustusvoimat on vaatinut tärkeimpiä toimittajia noudattamaan jo tuolloin ko. vaatimuksia.

Aina vuoteen 2010 asti Suomen Puolustusvoimat auditoi ja sertifioi itse tärkeimmät toimittajansa NATO:n laadunvarmistusvaatimusten eli niin kutsuttujen AQAP -julkaisuiden pohjalta. Näistä julkaisuista käytetyin ja laajin on AQAP 2110 – NATO QUALITY ASSURANCE REQUIREMENTS FOR DESIGN, DEVELOPMENT AND PRODUCTION (Ed D version 1 June 2016), jonka pohjautuu ISO 9001:2015 standardiin (kuva 1 alla).

NATO

Vuodesta 2011 alkaen kolmannet osapuolet eli sertifiointilaitokset kuten DNV – Det Norske Veritas tai Kiwa Inspecta ovat auditoineet ja myöntäneet sertifikaatteja yrityksille NATO:n laadunvarmistusvaatimusten pohjalta.

Nykyinen maailman tilanne on lisännyt merkittävästi yritysten kiinnostusta NATO:n laadunvarmistusvaatimuksia ja niiden soveltamista kohtaan.

Kuinka sitten soveltaa ja ottaa käyttöön NATO:n laadunvarmistusvaatimukset omassa yrityksessä?

Kyseessä on kehitysprojekti, joka vaatii riittävästi osaamista ja resursseja. Yksi hyvä ja selkeä tapa on käyttää LaatuSa Oy:n asiantuntijaa, jolloin päästään heti kiinni oikeisiin asioihin ja tekemiseen. Tyypillinen projektin kesto voi olla 6 – 9 kk projektin aloituksesta sertifikaatin saamiseen.

Kehitysprojekti voidaan jakaa vaiheisiin seuraavasti:

  1. Gap- analyysi yhdessä LaatuSa Oy:n asiantuntijan kanssa. Tuotoksena työlista kuntoon laitettavista puutteista suhteessa AQAP- vaatimuksiin.
  2. Yhden päivän AQAP- koulutus aiheeseen liittyvälle henkilöstölle AQAP- vaatimusten soveltamisesta käytännön esimerkkien avulla LaatuSa Oy:n asiantuntijan toimesta.
  3. Gap- analyysissa sovittujen tehtävien toteuttaminen yrityksen omilla resursseilla. Väli-/seuranta-palaverit tehtävien etenemiseen liittyen yhdessä LaatuSa Oy:n asiantuntijan kanssa kuukausittain.
  4. AQAP- vaatimusten sisäinen auditointi yrityksen omilla resursseilla.
  5. AQAP- vaatimusten huomiointi johdon katselmuksessa.
  6. Mahdollinen sertifiointiauditointi ja korjaavien toimenpiteiden toteutus havaittuihin poikkeamiin liittyen.
  7. Projektin loppukokous.

Lisätietoja aiheesta LaatuSa Oy:n asiantuntija Petteri Salakarilta. Voit yrittää tavoitella puhelimitse 040 594 1314 tai vaihtoehtoisesti sähköpostilla petteri@laatusa.com.

Petteri Salakari

Menestyksekästä uutta vuotta 2025 kaikille!